Monday, November 21, 2005

Kungen är arg

I lördagens Svd kunde man läsa att kungen av Sverige är irriterad över Försvarsmaktens nya satsning på en enhetlig logotyp för all verksamhet. Kungen har inte blivit informerad om att ett byte är på gång förrän i efterhand, och inte fått tycka till om det faktum att hans krona inte längre ska pryda vapnet.

Själv är jag inte precis rojalist, och är glad över att kungen inte har formell beslutsrätt i sitt kungarike. Dock vet jag att i Försvarsmakten ser det ut på annat sätt - väldigt många militärer känner stolthet över kungahuset, och över den historiska kontinuitet för Sverige som statsmakt monarken representerar.

Det är inte så roligt att vara militär idag. En kampanj för omtag, med en enhetlig vision för försvarets framtid kombinerat med en ny profil, hade kunnat vara så rätt, så rätt. Men det blir kanske inte så bra om det istället uppfattas som att ÖB i brist på tydlig politisk ledning satsar snabbt utan backning av viktiga symbolpersoner. Staffan Dopping, f.d. Unga Tvåan-programledare och numera försvarets informationsdirektör, skulle nog ha tänkt till en gång till.

Dopping, som tidigare brukade vara bra som journalist på Sveriges Radio, har gjort en riktig djupdykning. Han beskrev tidigare den nya försvarsmakten som en "jävla fin omelett". Hoppas att det inte blir pannkaka.