Wednesday, November 30, 2005

Sverige bäst - igen

Under rubriken Stark svensk tillväxt rapporterar Svd från OECD:s senaste Economic Outlook. På förstasidan utropas att Sverige växer bäst i Europa, men om detta skrivs inget i artikeln, bara att Sverige växer bättre än genomsnittet. Tyvärr måste man vara prenumerant hos OECD för att få läsa deras rapport, sammanfattningen som delas ut till journalister presenterar bara aggregerade data för EU. Därför kan jag inte här bevisa i siffror att Sverige inte alls växer bäst i Europa, men det torde stå klart att de flesta central- och östeuropeiska länder, samt Irland, UK och gissningsvis Spanien och Portugal alla går bättre än Sverige.

Men det är inte poängen. Det intressanta är ju inte att jämföra sig med hur det går i EU, eftersom alla är överens om att EU inte går bra. Mer intressant är att titta på långsiktiga trender internationellt, där det visar sig att Sverige sakta tappar mark, och har gjort det under decennier. En liten, öppen ekonomi har fördelen att lättare kunna anamma teknologisk utveckling i andra länder, men Sveriges arbetsmarknads- och skattelagstiftning försvårar utveckling av tjänstesektorn. Det är därför World Economic Forum kan ranka Sverige som världens näst mest konkurrenskraftiga ekonomi, samtidigt som vi svenskar dagligen blir påminda om djupa strukturella brister.

Sanningen är att Sverige allt fortsatt är bra för internationella koncerner inom industrisektorn, men dåligt för det som vanligt folk bryr sig om, nämligen god tillgänglighet till billiga tjänster och effektiv arbetsdelning i vardags- och privatlivet.

Det är lätt att inse att många svenskar inte får ekvationen att gå ihop. Finansminister Nuder skryter om svensk ekonomi, samtidigt som folk har det svårt att gå ihop och den faktiska arbetslösheten är hög, utan tecken på att avta.

Som man frågar får man svar, och samma säk gäller hur man mäter. Därför är det oroväckande att OECD rapporterar svenska arbetslöshetssiffror på samma sätt som Sverige, det vill säga missvisande. Svenska trygghetssystem har för länge sedan övergått från att ha försäkringsfunktion till att få förvaringsfunktion. Dock är det skönt att se att OECD varnar för att regeringens valfläskbudget skapar obalans i statsfinanserna och att styrräntan nog måste höjas för att motverka inflationstrycket.

Däremot hade det varit trevligt om svenska journalister kunde tänkt lite själva, och istället för att basunera ut "Sverige bäst i Europa" kanske istället frågat AMS-chefen hur det kommer sig att 50 % av ökningen i sysselsättningen är plusjobb och därför inte leder till bättre ekonomiska förutsättningar utan till att pengar flyttas runt via skattesedeln. Sedan frågat Nuder vad OECD menar om expansiv politik och sedan lagt ihop 1+1 och rapporterat "OECD varnar: Regeringen använder skattepengar för att vinna nästa val".

Det hade varit något det. Men kritik av maktens logik lade svenska journalister på hyllan för länge sen.