Friday, December 09, 2005

Toppkandidaterna?

Fick ett mail idag om att SVT planerar en ny dokusåpa, Toppkandidaterna, där unga politiskt intresserade ska följas i med- och motgång när de kämpar för att nå fram med sitt politiska budskap. Ett bra sätt att föra fram sina åsikter, eller?

Problemet är ju att dokusåporna följer en så tydlig dramaturgisk mall - producenterna väljer i förväg vilka arketyper som ska representeras, för att få en bra mix av starka känslor. Kärlek, avsky, avundsjuka och annat smaskigt som folk tycker om att se. Det hänger alltså på att du som deltagare får en "bra" arketyp tilldelad. Annars kommer du, genom de prövningar du utsetts för och framför allt vid klippbordet, att fixas till så att du passar den förvalda mallen.

I Farmen (som jag för övrigt missade) så lyckades ju en liberal att framstå som både balanserad och vettig. Frågan är bara hur stora möjligheterna är att detta ska ske i kommande program. Gissningsvis har producenterna tänkt sig någon lite lätt streberaktig typ som har väldigt bråttom att köra sitt eget race. Gärna också någon som har lite svårt för sociala samspel, och gärna håller sig på sin kant. Lägg så till några föraktfulla kommentarer om människor som inte anstränger sig, och du har skapat den perfekta ungliberalen i svensk medias ögon. Ingen idé att krångla till det genom att försöka ge djup och mening till åsikter, således.

Jag hoppas att jag har fel, och att mina farhågor är obefogade. Det återstår dock att se. Tills dess så hoppas jag att den som till slut blir utvald att representera de liberalas skara verkligen tänker efter, och inser att det viktigaste slaget i programmet inte kommer att vara mot meningsmotståndare bland deltagarna, utan mot det format som programmet bygger på. Det gäller att vara metaskicklig, med andra ord. Lycka till!